Tips om uw keuken goed te onderhouden

Onderhoud van uw houten keuken

Een houten keuken vergt niet veel onderhoud maar er zijn wel een aantal punten waar u even aan moet denken m.b.t. het onderhoud en daarmee het behoud van de keuken.

Onderhoud van hout

Gewone plekken afnemen met een vochtige doek of een sopje. Deze plekken wel direct nadrogen. Ingetrokken plekken en slijtageplekken kunnen licht worden geschuurd met schuurpapier (korrel 180) en in de olie worden gezet.

Onderhoud van gepolijst composiet

Het is aan te bevelen om voor het snijden van fruit, groenten, brood, kaas en vlees een snijplank te gebruiken. Hiermee kan voorkomen worden dat zuren, sappen, vetten en oliën verontreinigingen achterlaten in het werkblad.

Onderhoud van leather/satin composiet

Het is aan te bevelen om voor het snijden van fruit, groenten, brood, kaas en vlees een snijplank te gebruiken. Hiermee kan voorkomen worden dat zuren, sappen, vetten en oliën verontreinigingen achterlaten in het werkblad.

Onderhoud gepolijst graniet

Alle steensoorten zijn in meer of mindere mate poreus. Kleurstoffen in bijvoorbeeld rode wijn kunnen na het opdrogen, vooral bij lichte steensoorten vlekken geven.

Onderhoud van gezoet graniet

Voor het schoonhouden van het gezoet granieten werkblad kan men volstaan met het afnemen met een vochtige doek (sopje van de afwas of een neutraal reinigingsmiddel) Gebruik geen schurende- of agressieve reinigingsmiddelen.

Onderhoud van Anticato of gebrand graniet

Voor het schoonhouden van het anticato of gebrand granieten werkblad kan men volstaan met het afnemen met een vochtige doek (sopje van de afwas of een neutraal reinigingsmiddel) Gebruik nooit schuurmiddelen of agressieve reinigingsmiddelen.

Onderhoud Belgisch hardsteen

Hardsteen (Arduin) werkbladen zijn door hun nostalgische en tijdloze karakter zeer geliefd. Hardsteen vertoont typische kenmerken zoals fossielen, spieren (vrijwel rechte witte strepen), brand (koolstofconcentraties) en aders (grillig verlopende witte strepen).

Onderhoud diversen

Opgedroogd kookvocht of overgekookte melkvlekken kunnen vervelende vlekken achterlaten. Met een vaatdoek met goed heet water krijg je ze meestal wel weg.