Onderhoud Belgisch hardsteen

Hardsteen (Arduin) werkbladen zijn door hun nostalgische en tijdloze karakter zeer geliefd. Hardsteen vertoont typische kenmerken zoals fossielen, spieren (vrijwel rechte witte strepen), brand (koolstofconcentraties) en aders (grillig verlopende witte strepen).

Ook kunnen in het hardsteen ophopingen van fossielen, haarscheurtjes, maar ook afwijkingen in kleur voorkomen.
Hardsteen is een afzettingsgesteente en bevat van nature kalk als grondstof, als gevolg hiervan is hardsteen gevoelig voor zuren. Hardsteen heeft een open structuur waardoor zuren, sappen, vetten en oliën in het materiaal kunnen trekken. Dit uit zich in vlekken, kringen en verkleuringen. Aantasting is niet te voorkomen, maar vaak vindt men een “doorleeft” stuk hardsteen juist mooi. Tevens is hardsteen een wat zachter materiaal, wat gemakkelijk krassen kan geven.

Gebruik

Het is aan te bevelen om voor het snijden van fruit, groenten, brood, kaas en vlees een snijplank te gebruiken. Hiermee kan voorkomen worden dat zuren, sappen, vetten of oliën in het werkblad kunnen trekken. Tevens kan men hiermee het ontstaan van krassen in het werkblad beperken.
Voor hete pannen dienen onderzetters te worden gebruikt.
Ga niet op het werkblad zitten of staan (zeker niet bij uitsparingen) en laat geen zware voorwerpen op het werkblad vallen. Hierdoor kan onherstelbare schade ontstaan.
Contact met scherpe voorwerpen en chemicaliën moet vermeden worden.

Onderhoud

Hardsteen is van zichzelf wat vettig. Het best kan het werkblad vettig gehouden worden door regelmatig in te oliën met bijvoorbeeld lijnzaadolie, zonnebloemolie of olijfolie.
Na montage direct te behandelen. De eerste 4 weken 1 keer per week, daarna halfjaarlijks herhalen.
Vermijd langdurig contact met voedingszuren. Azijn, frisdranken, citrusvruchten en dergelijke reageren op de kalksteen.